Szeretek a konyhámban játszani a színekkel. Két receptemen keresztül szeretném megmutatni, hogy hűvös napokon is lehet igazán vidám ételeket alkotni. A színes ételek nem csak szépek a tányéron – hozzáteszem, természetes színükben pompáznak nem génmanipuláltak – de nagyon finomak, nem mellesleg egészségesek is.
- Céklás kuszkusz fetával
Hozzávalók:
1 közepes hagyma
1 közepes cékla
1 kisebb kaliforniai paprika
1 nagy csésze kuszkusz
1,5 csésze forró víz
100 g feta sajt
só
olaj
A nagyobb darabokra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Rádobjuk a kockára vágott hámozott nyers céklát. Pároljuk, amíg majdnem puha nem lesz. Ekkor beletesszük a feldarabolt kaliforniai paprikát. Fonnyasztjuk egy kicsit, majd beleöntjük a kuszkuszt és a forró vizet. Elzárjuk a gázt, és fedő alatt hagyjuk kb. 10 percig, hogy a durumbúza dara (kuszkusz) megduzzadjon. Közben egyszer-kétszer megkavarjuk. Tálalás előtt rámorzsoljuk a fetasajtot.
Szerintem a cékla egy méltatlanul beskatulyázott zöldség, amelynek az egyetlen népszerű, konyhai verziója, az az ecetes cukros változat, amikor is az ízesítés elnyomja valódi ízt. Mivel ennek a savanyuságnak – szégyellem – de még a szagát sem bírom, jócskán előítéletes voltam a céklával kapcsolatban, amíg egyszer csak rám nem talált megmutatva az igazi önmagát. Azóta gyakori vendégem a konyhámban hús mellett sülve, omlettben, levesnek, főzeléknek, a kakaós céklás sütikről nem is beszélve.
A kuszkusz pedig az egyik legjobb barátom a terített asztalnál, mivel van egy nagyon jótulajdonsága, az hogy főzni sem kell, elég ha forralt vízzel nyakon öntjük. Nincs nála gyorsabb köret.
- Töltött színes burgonyák
Hozzávalók:
2 db nagyobb sárga húsú édesburgonya
2 db nagyobb lila burgonya
1 kis tejföl
10 dkg csirkemell sonka
15 dkg trappista sajt
1 kis csokor petrezselyemzöld
só
bors
A burgonyákat villával itt-ott megszurkáljuk és sütőben 200 fokon kb. 50 percig sütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét, de a héj mellett hagyjunk egy kis húst. A burgonya húsát összekeverjük annyi tejföllel, amitől jó krémes lesz, belekeverjük a kockára vágott sonkát és a felaprított petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kapott masszát visszatöltjük a héjakba, megszórjuk reszelt sajttal és addig pirítjuk, amíg a sajt aranyszínűre olvad rajta. (a fenti kép a sajtszórás előtti fázis fotó, ezen érzékelhetőbbek a színek)
Ez egy roppant egyszerű recept, jó köretnek vagy akár önálló ételnek is. A burgonyák beszerzése talán kihívás lehet. Termelői piacon, nagyobb hipermarketben biztosan találunk. Egy kis ismeret a lila burgonyákról azonban nem árt. Én a receptemben sima lila burgonyát használtam. Ez ugyanolyan ízű, mint a hagyományos krumpli. Viszont létezik lila édes burgonya, amely ugyanúgy édeskés, mint a sárgahúsú testvére. Ezt is megtölthetjük ha kapunk ducibb darabokat. Fontos tudnivaló még, hogy az édesburgonyák hamarabb puhulnak.
Jó étvágyat, jó kalandozást a színek világában!
Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!